De Belgische sopraan Esther-Elisabeth Rispens stond na haar klassieke zangopleiding op podia onder meer in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Italië en Hongarije.

Haar recente performances op de Biënnale van Venetië in september 2022 werden door zowel publiek als pers enthousiast ontvangen omwille van haar uitzonderlijke virtuositeit, haar omvangrijke stembereik en haar doorleefde scenische presence. 

In oktober 2021 vertolkte ze de rol van de sopraan in de operaproductie Into the little hill van George Benjamin in het Müpa Concertgebouw te Budapest, onder leiding van Gregory Vajda, in een regie van Csaba Horváth. Ze debuteerde in 2019 als hoofdrol op het openingsconcert van de Biënnale Musica van Venetië, in A pirate who does not know the value of Pi, een wereldcreatie van componiste Lucia Ronchetti. 

In het aankomende seizoen zal zij de eerste sopraan zijn in een nieuwe productie van A-Ronne van Luciano Berio, met het HYOID ensemble, met performances in de Benelux.

Haar liefde voor de theatraliteit van hedendaagse muziek komt tot uiting in het duo Goggles, dat ze samen met Wim Pelgrims (slagwerk) oprichtte in 2020. Ondanks het korte bestaan is Goggles laureaat van de Supernova wedstrijd georganiseerd door Klarafestival, Vlaamse radio. Goggles speelde in 2022 reeds in Bozar en in Flagey en zal in het seizoen 2022-2023 onder meer te bewonderen zijn in Ieper tijdens het Kunstenfestival Watou en in het Concertgebouw Brugge. Tijdens de Bijloke Summer Academy (Gent, 2020) creëerde het duo samen met Belgisch componist Thomas Smetryns de voorstelling A Room. Deze muziek werd vastgelegd in De Bijloke met een CD-opname die uitkomt in 2022. Verder wordt er, speciaal voor Goggles, een nieuwe opera gecomponeerd door de Israëlische componist Lior Navok die in wereldpremière gaat in De Bijloke in November 2023.

Esther-Elisabeth Rispens is de zangeres van het Nemø ensemble: een jong collectief dat eigentijdse en experimentele muziek in een nieuw en modern jasje steekt. Nemø ensemble was al te gast op podia als  De Singel (Antwerpen) – samen met het Hermes Ensemble -, De Bijloke (Gent), en op de International Summercourse Darmstadt, samen met het Nadar Ensemble. 

Esther-Elisabeth Rispens studeerde Klassieke Zang aan de School of Arts Gent, waar ze onder leiding van Mireille Capelle in 2017 haar masterdipoma behaalde en in 2019 haar lerarendiploma. Van 2014 tot 2018 volgde ze ook lessen bij bariton Louis Landuyt, en op dit moment werkt ze samen met Donatienne Michel-Dansac (Parijs) en met Don Marrazzo (US). Esther-Elisabeth Rispens nam eveneens deel aan diverse masterclasses en muziekfestivals, zoals de International Summercourse Darmstadt (Duitsland), de Akademie für Zeitgenössische Musik in Luzern (Zwitserland), Impuls Festival (Oostenrijk), de Abbaye de Royaumont (Frankrijk).

Esther-Elisabeth Rispens stond al zeer vroeg op de scène. Na haar eerste stappen in de kinderkoren van de Koninklijke Muntschouwburg in Brussel, zong ze op vijftienjarige leeftijd de hoofdrol van ‘Captain’ in The Golden Vanity van Benjamin Britten in de Koninklijke Muntschouwburg. Daarna vertolkte ze de rol  van ‘Becky Tatcher’ in Tom Sawyervan David Miller (Ars Lyrica). Ook creëerde ze op jonge leeftijd het stuk A Romantic Environment van Belgisch componist Thomas Smetryns (Matrix).